www.edactus.se
             Böcker
om jobb och studier utomlands                          

Att jobba på kryssningsfartyg

 

 

Ett kryssningsfartyg kan jämföras med ett större hotell. Den personal som behövs kan mycket väl vara utbildad för och ha tidigare erfarenhet av arbete på ett större hotell.

Man kan också säga att ett kryssningsfartyg är som en liten stad. Nästan alla yrkeskategorier som efterfrågas i en mindre stad efterfrågas också ombord.  

Ett arbete ombord innebär ofta långa arbetstider. Mellan 8–12 timmar per dygn är inte ovanligt. En del personal är mer eller mindre i tjänst dygnet runt.

För att söka arbete på ett kryssningsfartyg bör man vara kvalificerad för den tjänst man söker. Det är sällan man ser lediga tjänster utannonseras i dagstidningar eller på arbetsförmedlingarna.

Det vanligaste är att kryssningsföretagen anlitar specialförmedlingar eller agenturer som enbart rekryterar personal till branschen. Många företag rekryterar också själva sin personal. De använder sig av de ansökningar de får in till sina personalavdelningar. Den som spontant skickar en förfrågan/ansökan till ett kryssningsföretag kan räkna med att den registreras och behålls i ungefär sex månader. Detta förutsatt att den hamnar på rätt avdelning annars är det mest troligt att den återfinns i papperskorgen.

Kryssningsföretagen får in många ansökningar. Därför bör ansökan vara korrekt och komplett. Det är också viktigt att endast söka arbete man är kvalificerad för och helst bör det också finnas ett specifikt jobb att söka. Det enklaste sättet att hitta ett arbete ombord är att vända sig till en förmedling. Vissa förmedlingar tar ut en avgift för sitt arbete.

För att kunna arbeta ombord krävs i regel en sjöfartsbok. Den söker man hos Transportstyrelsen.

Lönen är oftast helt eller delvis befriad från skatt. Många tjänster ombord ger fast lön men det finns även jobb där del av eller nästan hela lönen består av dricks.

Ytterligare information om jobb ombord finns i boken Jobb på kryssningsfartyg -  Edactus Förlag.