www.edactus.se
             Böcker
om jobb och studier utomlands                          

Ansökan

 

 

 

 

 

 

Hur hittar man ett jobb utomlands och hur ska ansökan se ut?

Det enklaste är i regel att vända sig till en förmedling eller organisation som har specialiserat sig på att förmedla en viss typ av jobb. De flesta företag och förmedlingar vill att den sökande lämnar en CV och då är det viktigt att den ser bra ut. Med kladdiga eller ostrukturerade ansökningshandlingar når man aldrig någon framgång. En snyggt uppställd CV är mycket viktigt för att ansökan ska beaktas och läsas. 

Det varierar lite med land hur en ansökan bör se ut. I vissa länder förväntas en formell ansökan. I andra länder, till exempel de skandinaviska, kan en ansökan vara mer informell. Det är vanligt att tillsammans med en CV också sända ett cover letter som kan sägas vara ett följebrev där man kortfattat beskriver sig själv på ett säljande sätt.

Många arbetsgivare vill ha foto på den sökande. Och det är aldrig fel att bifoga ett foto.

Betyg och intyg av olika slag bör vara översatta till landets språk eller till engelska i de fall då det accepteras. En auktoriserad översättare kan hjälpa till och dessa hittas lätt på nätet. Om möjligt bör man kontrollera vad som gäller ansökningshandlingars utformning i det land där man söker jobb.

Det är viktigt att endast söka tjänster man är kvalificerad för och att också behärska språket i det land där man vill arbeta. I många länder går det att klara sig med enbart kunskaper i engelska medan det i andra är nödvändigt att kunna landets språk.

Den som har a-kassa har rätt att under en viss tid söka jobb i EU-länderna med bibehållen ersättning från a-kassan. Tala med arbetsförmedlingen för exakta regler och villkor.

För den som blir arbetslös utomlands varierar villkor och ersättning  mycket. Ta reda på vad som gäller i det land du skall till.

Försök alltid att få en skriftlig överenskommelse även om det gäller de allra enklaste jobben. Man bör också undersöka vilka skatteregler som gäller i landet.      

De flesta arbetsgivare kommer att kräva ett friskintyg. Skaffa ej detta förrän det efterfrågas då friskintyg äldre än 2 månader oftast inte accepteras. I många länder kräver de också ett straffrihetsbevis.

 

Ytterligare information om vad man bör tänka på om man ska söka jobb utomlands, CV och Cover letter finns i boken Utlandsjobb , Edactus Förlag